sobota 22. května 2010

Multikulti

Od patku do nedele se v Angouleme kona festival worldmusic Musiques métisses, kde vystupuji prevazne hudebnici z Afriky. Program je pestry, kona se to na ostrove na rece Charente a dlouho do noci duni nad mestem zvuky bubnu a jasot obecenstva.
Premyslim o to, jaky skok udelal cely svet od casu Hotentotske Venuse, to byla cernoska z kmene Xhosa s obrovitym zadkem, kterou pred dvema sty lety privezli do Evropy a ukazovali ji jako prirodni zajimavost nahou v kleci. Kdyz za kratky cas umrela, rozpitvali ji, aby prokazali podradnost cerne rasy a jeji kostra byla az do roku 1974 vystavena v Muzeu cloveka v Parizi.
Jak se po dlouhem case ten utlak a brutalita obraceji a byvale kolonie jsou ted strediskem zajmu, inspirace, jsou "in". Spatne svedomi, vetsi informovanost, vypotrebovanost euroamericke civilizace?
K memu stolku prisedly dve "hotentotske Venuse" se subtilni bilou kamaradkou, svitori vesele francouzsky a ladujou se smesici nejakych domorodych jidel, je toho plny stul. Usmejem se na sebe, ja srkam svy pivo a pisu. Holky uz konci, pulku toho vyhazujou, jedna kousla do takoveho kolace, nechutnal ji, tak ho ty druhe taky vyhodily... Jeste pred tim mi to ale nabidly, jestli to nechci...
Vsude plno pestre odenych Africanu, a obecenstvo vseho druhu, od starych hipiku po svatecne oblecene rodiny s babickami a dedecky. Jeden stan je venovany literature, v nekolika dalsich jsou zabavy pro deti, nechybi samozrejme velky stan dobrocinnych organizaci a neziskovek. Kousek stranou je prostor se stanky s pestrobarevym oblecenim a suvenyry a vsim moznym ze zemi 3. sveta.
Skvele bylo vystoupeni bubenicke sestavy Les Tambours de Braza nebo Cirkusu Tinafan Guineje (video), strhujici nepretrzity proud hudby, akrobatickych kousku a tancu. Kdyz show skoncila, hudebnici jeste chvili hrali a na jeviste spontanne vyskocily dalsi cernosky ze skupiny a daly se taky do tance
Na velke scene vystupovala zrovna Hindi Zahra novy objev, berberska zpevacka se sametovym hlasem, co zpiva v tamazighu (berbersky jazyk) i anglicky a prirovnavaji ji k Billie Holliday.

1 komentář:

  1. Ahoj,
    ty akrobati jsou úžasní, jak jsou gumoví.
    Máš tam krásné počasí tady sychravo, ale už se taky vyjasňuje. Užívej si to tam jak nejvíc můžeš!Pa

    OdpovědětVymazat