neděle 16. května 2010

Vacances, vacances

Francouzi meli dalsi svatek, tentokrat cirkevni, 13. kvetna, L'Ascension neboli Nanebevstoupeni Jezise Krista. Moji francouzsti pratele me vzali na ostrov Oléron k pribuznym. Komiksoveho nic, ale jak uz jsem potrefena, vidim bubliny i v kamenech v pisku...V patek rano jsem se vydala do pristavu a trosku jsem si kreslila. Lovi se tu hlavne musle a ustrice a v tech malickych domkach maji jednotlivi rybari zazemi. Jsou krasne barevne a velmi razovite... Dopoledne byl odliv, takze pristav byl na suchu a kuly, ktere lodim ukazuji pri prilivu , kde je nejvetsi hloubka, byly videt cele.


Cestou ve vlaku jsem si cetla rane dilo Pascala Rabaté Vacances, vacances (obr.)- cernobily, jeste pomerne malo osobity a vyjimecny pribeh adolescentu, kteri si udelaji o velikonocnich prazdninach vylet k mori, ktery se jim trochu zvrtne.
Pascal Rabaté (*1961) se mi ale libi cim dal vic, také proto, ze se neustale vyviji a zkousi nové cesty a styly. Uzasny je jeho Ibicus (obr.), ctyrdilné zpracovani romanu Alexeje Tolsteho o revoluci v Rusku. Ten je cernobily, vyrazne stylizovany a spis malovany nez kresleny pastoznimi belobou a cerni s velkym rozmachem.
Posledni vec, co jsem od nej cetla, je Nic noveho se zlutou kachnickou (nevim, zda to prekladam spravne - Un petit rien tout neuf avec un ventre jaune), ktere me okouzlilo, obycejny pribeh outsidera ve strednich letech, ktery provozuje obchod s zertovnymi predmety a snazi se vzpamatovat z rozchodu se zenou. Kresleno jednoduchou skicovitou linkou, usporne kolorovano. Pri cetbe tohoto komiksu jsem se na jednom miste tak nahlas smala, az se me deti prisly zeptat, co se mi stalo.
Na konec jeste jeden morsky obrazek - na koupani to nebylo, ale krasne ano.

1 komentář:

  1. Ahoj,
    to moře vypadá krásně a ty domky taky.
    Doufám, že se Ti tam zlepšilo počasí.
    Měj se krásně! V.

    OdpovědětVymazat