pondělí 3. května 2010

Je toho moc...

...co bych tu chtela videt a udelat, jeste mi nedali ke stolu lampu a nemam jeste v provozu ani tiskarnu, ani scanner, takze jsem vcera vecer pracovala "doma" - uz tomu tak zacinam rikat. Mam nakreslit autoportret, pro stranky MDA (Maison des auteurs), coz byl trochu orisek, ale doufam, ze jsem se nesetrila. Pod tim na obrazku strana 95 Divochu, prvni, co jsem tu dokoncila. Teda jen cernobile, vse musim jeste barvit.
Vcera odpoledne jsem byla poprve v Muzeu, neni tak velke, jak se zda zvenku, ale zato vyborne usporadane, cast expozice je o historii komiksu, druha o jednotlivych fazich prace - scenar, rozvrzeni do stranek, rozvrzeni jednotlivych obrazku, skica, vytazeni linek, kolorovani...Maji tam spoustu videi na obrazovkach vsude, u kazde z nich by stalo za to vydrzet dlouho, divala jsem se pro zacatek jen na Arta Spiegelmana, protoze je to nechane v anglictine, opravdu strasne sympaticky chlapik! A mezi tim jsou vsude pohodlne sedacky se stoly plnymi komiksovych knih daneho obdobi, ktere si tam lidi muzou prohlizet. (A asi je tu nikdo nekrade...) A v Muzeu je samozrejme taky skvely obchod, neodolala jsem a koupila aspon jednu knihu o autorech kolem Chat noir, toho slavneho kabaretu, vydavali taky stejnojmenny casopis, jeste sem naskenuju ukazku, az mi ten skener bude fungovat.
Dneska jsem byla dopoledne ve skole Beaux arts na prednasce Thierryho o avantgardnim komiksu a skupine Oubapo, jejimz je on mimochodem zakladajicim clenem a ktera je komiksovou variantou experimentalni skupiny Oulipo, zalozene v r. 61, a jejimiz cleny byli treba Raymond Queneau nebo Italo Calvino. Doprovazeno projekci, zajimave, zajimave. Oulipo zkouma formalni moznosti a hranice komiksu, hraje si s opakovanim, variacemi, parafrazemi, parodii. U nas zname veci Lewise Trondheima nabo Chrise Warea - neni to jen francouzska zalezitost.
Dalsi obrazek na zdi, tentokrat André Juillard, kreslir Blakea a Mortimera.

2 komentáře:

  1. Ahoj. Včera sme ti sem psala komentář, ale asi se nějak neodeslal.
    Podle těch fotek to vypadá krásně, malebně a útulně. Ten autoportrét, co máš na stole, vypadá docela pesimisticky. Ale možná to zkresluje ten úhel poheldu.
    Měj se dobře, hodně foť a kresli. Papa

    OdpovědětVymazat
  2. No to vis, zkousela jsem to mockrat...Tak se mejte pekne§ Budu se snazit co muzu!

    OdpovědětVymazat