pátek 29. července 2011

Víkend

V dnešní příloze Hospodářských novin Víkend mám delší rozhovor, s Jakubem Sedláčkem jsme se bavili o komiksu a hlavně o Divoších. Seděli jsme v zahradní restauraci na Letné, odkud je krásný výhled na panorama Prahy. Tam jsem taky umístila jednu scénu ze zmiňovaného komiksu, kde Čerwuiš statečně vzdoruje vábení démona alkoholu v zastoupení Jaroslava Haška. A kdo sedí po Haškově pravici? (Nápověda: JL.)
Foto: Michaela Hasíková

čtvrtek 14. července 2011

Black n.10

Dneska konečně pošta přinesla Black č.10, komiksový almanach, vydávaný v Bologni nakladatelstvím Coconino press.
Příběh uvádí v italské verzi nesmlouvavá tvář mé oblíbené postavy Dity Oulibské, divadelní kritičky.

Podtitul zní Balcani di carta, což by snad mohlo znamenat Balkán na papíře (nebo Mapa Balkánu?) Je to pěkná, tlustá revue, 238 stran, která představuje práce komiksových autorů pocházejících ze zemí bývalé Jugoslávie, u nás už trochu známou Rakušanku Ulli Lust (Tohle je poslední den zbytku tvého života) a moji Tylovu hlídku. Tak jsme se s Ulli octly trochu bezděčně na Balkáně.
Chorvatsko zastupuje Igor Hofbauer (Nail story) a Dunja Jancović (Habitat). Srbsko Rastko Ćirić (Stínové divadlo), výborný Aleksandar Zograf, který  tu má sedm krátkých příběhů (Nebo jen ukázek?) pod názvem Zápisky z cest, a jejich krajanka Nina Bunjevac s příběhem Čekání na Chipa. Za Slovinsko tu jsou Matej Stupica a Vinko Möderndorfer s příběhem Válka a láska a Jakob Klemenčič (Travark). Bosenský autor Goran Pipović představuje svůj látkový vyšívaný komiks Sen o statku.
Kromě toho v čísle najdem několik článků, týkajících se komiksu často asi jen volně. Bohužel si moc nepočtu, italsky neumím.Ale i bez znalosti jazyka poskytuje tahle revue zběžný přehled o zajímavých autorech a tendencích, které se v jejich zemích objevují.